Wanneer wel of niet werken tijdens corona

sep 18, 2020 | Juridisch

Nederland is al enige tijd in de ban van het coronavirus. Vooral over het fysiek verschijnen op de werkvloer zijn veel vragen gerezen. Twijfel je over of je naar je werk kunt gaan? Of heb je onenigheid met je leidinggevende over of je moet verschijnen? Onder welke omstandigheden mag je nu weigeren om op werk te komen.

Wel of niet naar kantoor of thuis werken corona

Je zit in een risicogroep
Als je in een risicogroep zit en je werk leent zich niet voor thuiswerken, kun je niet zomaar thuisblijven. Het is verstandig om ‘gewoon’ te gaan werken – uiteraard met inachtneming van de geldende veiligheidsmaatregelen. Heb je gezondheidsproblemen waardoor het écht onverantwoord zou zijn om met anderen in contact te komen, dan is het raadzaam om contact op te nemen met onze juristen voor advies. Vervolgens kun je – eventueel aan de hand van het advies van onze juristen – contact zoeken met een bedrijfsarts. Zegt de bedrijfsarts ook dat je beter niet naar je werk kunt gaan, dan kun je thuisblijven. Let op: het is belangrijk om je eerst te laten adviseren en niet zelf te beslissen dat je thuis kunt blijven.

Een huisgenoot zit in een risicogroep
Zit een van je huisgenoten in een risicogroep? Dan is het begrijpelijk dat die in bepaalde gevallen zegt dat hij/zij liever niet heeft dat jij met (relatief) veel anderen in aanraking komt. Dat vergroot de kans op besmetting immers. Ook in dit soort situaties geldt de hoofdregel dat je niet zomaar thuis mag blijven. Immers, de werkgever dient zich aan de regels van het RIVM te houden en ervoor te zorgen dat jouw werkomgeving veilig is. Dat betekent dat de werkgever ervoor moet zorgen dat de aanwezige werknemers 1,5 meter afstand van elkaar kunnen houden. Wel is het een goed plan om hierover met je werkgever in gesprek te gaan. Wellicht kan er onderling een passende oplossing worden gevonden.

Ik of een van mijn huisgenoten heeft klachten
Als jij of een van je huisgenoten klachten heeft zoals hoesten, niezen, loopneus en/of koorts (38 graden of hoger) is het advies om thuis te blijven. Daarmee wordt eventuele verspreiding van het virus beperkt. Als je werkgever een ziekmelding onder vermelding van deze reden weigert, neem dan contact met ons op voor een advies over eventuele vervolgstappen.

Je bent positief getest
Als je je positief getest op corona, dan moet je in quarantaine. Bij de ziekmelding hoef je in principe niet aan je werkgever te vertellen dat je besmet bent met het coronavirus. De werkgever mag namelijk geen medische gegevens van werknemers verwerken. Aan een bedrijfsarts moet je wél openheid van zaken geven. Let op: de werkgever mag wel vragen wat er aan de hand is. Je hoeft het niet te vertellen, maar het mag wel! Dat doet overigens geen afbreuk aan het feit dat de werkgever nergens mag opnemen en met niemand mag delen dat je besmet bent met het coronavirus. Bij ziekte – ongeacht van welke aard –moet het loon worden doorbetaald.

Een directe collega is positief getest, mag ik nu thuisblijven?
Als een directe collega positief is getest, is er misschien wel sprake van meer besmettingen. De hoofdregel is dat je niet zomaar thuis kunt blijven. Het zou ook onredelijk zijn als bij één besmetting de hele afdeling thuis moet blijven. Vooral als de werkzaamheden zich niet lenen voor thuiswerken, kan dit de bedrijfsvoering enorm schaden. Zo lang je geen klachten hebt, kun je in principe niet weigeren om te verschijnen op werk. In zo’n situatie is het natuurlijk heel belangrijk is om – als de medewerkers niet thuis mogen of kunnen blijven – de 1,5 meterregel bijzonder strikt in acht te nemen. Als dat om welke reden dan ook niet kan, geef dit dan direct aan bij je werkgever. Verplicht hij je dan nog steeds om te komen? Neem dan contact met ons op voor een advies op maat. 

Meer informatie of vragen?
Heb jij vragen over arbeidsrecht? Of wil jij je arbeidsovereenkomst laten checken? Neem dan contact met ons op! We staan je graag te woord. Je kunt ons bereiken via hello@staywise.nl of telefoonnummer 070 20 51 123.

Deel dit artikel via

Share This